top of page

Over ons

Het volledige verhaal

Het "Haachts Zolder Theater", of kortweg het HZT, is een amateurtoneelkring in Haacht, die reeds bestaat sinds 1981.

We streven ernaar om goed amateurtoneel te brengen en telkens het publiek een aangename avond (of namiddag) te bezorgen.

De laatste jaren brengen we 2 producties per jaar. In het voorjaar een komedie en in het najaar een stuk van een ander genre.

Toneel is voor ieder van ons een hobby, of het nu spelen is, of regisseren, decorbouw, techniek, souffleren, tappen, organiseren of iets anders.  Voor iedere productie wordt dan ook een aanzienlijk stuk van de vrijetijd en energie geïnvesteerd om samen iets te realiseren.  Hierbij geeft het HZT kansen aan zowel ervaren als minder ervaren talenten en liefhebbers. Binnen de groep staan waarden als sfeer, kwaliteit en vriendschap voorop.

 

Het Haachts Zolder Theater werd gesticht in 1981 door enkele mensen die speelden bij de toneelvereniging Feniks in Keerbergen, maar hun toneelgrenzen en –ambities wat wilden uitbreiden.

Wij kozen Haacht als locatie omdat enkelen er woonden, maar vooral omdat Haacht jarenlang een toneeltraditie had gekend en op dat moment zonder toneelvereniging was.

We hadden twee onmiddellijke behoeften die moesten voldaan worden.  Spelers zoeken, wat gebeurde via zoekertjes en veel resultaat kende en een repetitieruimte zoeken.  Daarvoor namen we contact op met de toenmalige eigenaar van het café Wiel’s Palace, die met een ongebruikte ruimte boven het café zat (vroeger dancing maar afgekeurd wegens geluidsoverlast).  Hij ging akkoord om ons daar te laten repeteren en dat gaf dan aanleiding tot de naam ‘Haachts Zolder Theater’.  Vervolgens hebben we meer dan 15 jaar in een klaslokaal van de vroegere gemeentelijke school in het gehucht St. Adriaan kunnen repeteren. Ondertussen staat hier al een tijdje De Muze een Freinetschool. 
Hierdoor zijn wij uitgeweken en we blijven in thema, nu repeteren wij in het schooltje De Puzzel in Haacht.
 

Jarenlang speelden we één productie per jaar, nl. een komedie in februari.  Sinds 1995 spelen we nu ook een stuk van een ander genre in de maand oktober/november omdat een aantal spelers zich daar wel eens aan wilde wagen.
Na het beestje Corona hebben we onze producties tijdelijk terug geschroeft naar 1, onze januari/februari Komedie. 
In de toekomst (lees speel seizoen 2026-2027) willen we hier terug een November productie tussen plaatsen.
 

We proberen om telkens een kwalitatief sterk stuk te brengen en slagen daar (meestal) ook wel in.

Wil je mee doen? Contacteer ons!

Wil je meedoen, voor of achter de schermen? Op of achter de scene? Op het podium of achter de toog? Of eventueel op de toog.... Laat het ons weten!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Bedankt voor uw inzending

bottom of page